Tentoonstelling 2017

Thema

Het thema van de 32e editie van de Nationale Zomerbloemententoonstelling was: ‘ErfGoed’. Het thema sloot aan bij het thema van Open Monumentendag 2017: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Open Monumentendag viel ook in 2017 weer in het weekend van de tentoonstelling. De historische Oude Kerk in Naaldwijk was  wederom het mooist versierde monument van Nederland.

 

Definitie Erfgoed

De term ‘Erfgoed’ was gekomen, omdat deze staat voor materiele en immateriële zaken, die mensen waarderen, waarmee zij zich willen identificeren en die ze willen bewaren voor de toekomst. Het is als het ware een bundeling van cultureel-historische sporen die onze voorouders (boeren, burgers en buitenlui) door hun activiteiten hebben achtergelaten. Dat wilde de organisatie graag in de tentoonstelling laten zien.

Het thema is verder ook gekozen met een knipoog naar 2017 als het jaar van het Nederlandse Design;  ook het traditionele ‘erf’ speelde in de tentoonstelling een rol.

 

Invulling koorkamers

De rechter koorkamer was tijdelijk ingericht als kamer van Sinterklaas. De Goedheiligman was op vakantie. Maar het schoeisel van de leerlingen van groep 7 en 8 van ’t Startblok Honselersdijk en de Openbare Daltonschool Naaldwijk was  goed gevuld en waren het resultaat van de bloemschikwedstrijd die in 2017 voor het eerst georganiseerd is.

 

De linker koorkamer verwees naar de lintjesregen die jaarlijks op de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning plaatsvindt.

Deze Hollandse traditie is al ruim 200 jaar oud (1815) en is ingesteld door Koning Wilhelm I: de Militaire Willems-Orde en de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Koningin Emma stelde de Orde van Oranje-Nassau in (1892).

Themabloem

De naam Gladiolus is een verkleinwoord van het Latijnse woord ‘gladius’ en betekent klein zwaard. Deze naam verwijst naar de zwaardvormige  bladeren van deze bloem.

Gladiolus is een geslacht van vaste planten uit de familie van de Iridaceae, de lissenfamilie, evenals Freesia en Iris en komt van nature voor in Zuid-Europa, Azië, West-Afrika. De meeste soorten komen echter voor in de Kaapflora in Zuid-Afrika, een van de zes florarijken op aarde.

De gladiool, zoals die nu op de markt verschijnt, heeft een lange ontwikkeling doorgemaakt.

Door kruising kwamen er vooral vanuit ons land steeds meer variëteiten in de handel, in grootte van 50 tot zeker 170 cm hoog.

De bloemen van de gladiool bloeien aan weerszijden van de stengel en is onder andere te verkrijgen in wit, rood, geel, roze en met meerdere kleuren per bloem. Deze zomerse verschijning is van eind mei tot eind oktober volop als snijbloem verkrijgbaar.

De gladiool staat symbool voor kracht, overwinning. Een ieder kent wel de uitdrukking ‘de dood of de gladiolen’. Mogelijk verwijst deze uitdrukking naar de gladiatorgevechten bij de Romeinen, waar de winnaar van een gevecht bedolven werd met gladiolen. De Nijmeegse Vierdaagse, het jaarlijkse internationale wandelevenement kent zelfs de ‘Via Gladiola’. Op weg naar de finish krijgen deelnemers van de wandeltocht dan gladiolen van het publiek. De Via Gladiola was daarom ook in de tentoonstelling terug te vinden!

 

Meer over de teelt weten:

https://www.youtube.com/watch?v=DH5xOgI-mWI

Amateurs

Tijdens de tentoonstelling was er ook ruimte voor bloemschikamateurs.  Zij maakten een werkstuk, dat verwees naar het thema.

De ondergrond van het werkstuk van deze editie bestond uit een paar groene laarzen, maat 47. Het arrangement stond op een plateau van 50 x 50 cm op een sokkel van 75 cm hoog.

De basis, minimaal 50 % visueel beeld, moest bestaan uit groen- en bloemmaterialen, ook het gebruik van groente was toegestaan.

Hoofdarrangeur

Voor de 17e maal op rij was Fred Zuidgeest van Zuidkoop Natural Projects uit De Lier verantwoordelijk voor het ontwerp van de Nationale Zomerbloemententoonstelling. Het was de laatste keer, dat Fred in deze hoedanigheid meegewerkt heeft aan de tentoonstelling. Momenteel zijn er onderhandelingen gaande om te komen tot het aanstellen van een nieuwe arrangeur. Voor het einde van het jaar hoopt de organisatie met nieuws hierover te komen.

Zuidkoop Natural Projects is jarenlang sponsor van materialen in de tentoonstelling geweest. De organisatie is hen veel dank verschuldigd.

Meer informatie over Zuidkoop: zuidkoop.nl